Skip to main content

Parlour, 1695

A parlour in 1695 at the Geffrye Museum

A parlour in 1695 - photography Chris Ridley

This room represents a parlour on the first floor of a townhouse. The three windows overlook the street. The houses built for the middling sort after the Fire of London in 1666 had a parlour or dining room, or both, rather than a hall as their main living space. Parlours and dining rooms were more private spaces, where the family gathered, received guests and ate their meals. They were less full of the household bustle than the hall had been. This way of living meant that there was an increased separation between the family and their servants.

The architectural details of the museum’s display are copied from a house built in 1686 in Denmark Street, Soho.

Explore our 360 view of the Parlour, 1695 or take the Virtual Tour of the Period Rooms and Gardens.